De MHS accreditatie: Hoe werkt het?

MHS Accreditation logo1. De Training Instructie Plannen (TIP’s): Een methodologie voor de opleiding in vaardigheden binnen het maritiem erfgoed.
De TIP’s zijn het gevaloriseerde resultaat van de MHS Cluster. Ze kwamen tot stand door het combineren van enerzijds de 96 traditionele maritieme vaardigheden die werden vastgelegd in het TMS-project en anderzijds de ervaring met opleiding die werd opgedaan in de loop van het Heroes 2C-project. Een TIP is gericht op het ondersteunen van opleiders die cursisten een specifieke vaardigheid willen aanleren, stap voor stap, van begin tot eind.

2. De selectie van de modules door de cursist en de credit-systeem: haal 100 “credits” om te worden geaccrediteerd.
Modules
De MHS-partners hebben al deze vastgelegde vaardigheden ingedeeld in vier verschillende categorieën [download het overzicht]:

  • Basisvaardigheden (Verplicht)
  • Houtbewerking (Optioneel)
  • Metaalbewerking (Optioneel)
  • Gevorderde Vaardigheden (Optioneel)

Wanneer cursisten de verplicht modules over basisvaardigheden hebben doorlopen, kunnen ze hun verdere leerpad zelf bepalen, afhankelijk van hun interesses en mogelijkheden. Ze kiezen dan voor hout- of metaalbewerking. Aan elke vaardigheid is een aantal “credits” toegewezen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Vervolgens zal de cursist in overleg met de trainer/opleider, een aantal vaardigheden kiezen die hij/zij wil leren. Wanneer de opleiding succesvol wordt afgerond zal de cursist de benodigde hoeveelheid credits verworven hebben om "MHS geaccrediteerd" te zijn.

3. Opleiding in scheepswerven: leren met experten in heel West-Europa
De opleiding kan plaatsvinden in verschillende scheepswerven over de 4 landen die betrokken zijn bij de cluster, afhankelijk van hun capaciteit om cursisten op te nemen en de expertise die ze kunnen bieden. Deze manier van werken komt volledig tegemoet aan de behoeften van de scheepswerven, die de loonkost laag willen houden. Maar het is evenzeer interessant voor mensen die op zoek zijn naar werkervaring, zonder welke ze moeilijk een job kunnen vinden.

4. Het MHS accreditatie

MHS Accreditation certificate img

De MHS accreditatie zal gebeuren onder de vorm van een certificaat, ondertekend en afgestempeld door de betrokken scheepswerven. Het is een bevestiging voor potentiële werkgevers dat de cursist succesvol de modules heeft doorlopen die op de achterzijde van het certificaat worden vermeld. [download certificaat]

5. De toekomst voor de MHS accreditatie
De volgende stap voor de MHS accreditatie zou zijn om te streven naar een officiële erkenning door de Europese lidstaten.

 
Kies Taal...

New Project

maritime-heritage-skills.gifMaritime Heritage Skills Cluster Project: new funding to further support the preservation of traditional maritime boat building skills. Read more

Funded through the Interreg IVa Two Seas Programme

mhs-interreg-financed.png