Klinken

Introductie

Welke opeenvolgende handelingen zullen de scheepsbouwers ondernemen om staalplaten te verbinden en zodoende een scheepsromp te vormen die tevens waterdicht is.

Eerst wordt nagegaan welke werktuigen de scheepsbouwer hierbij hanteert en in een tweede deel worden de opeenvolgende handelingen ontleed.

Stokijzer:Het stokijzer is een zware volmetalen staaf die de stokhouder zal vasthouden om de zetknop op zijn plaats te houden terwijl de hamerbedienaar de steel van de nagel reveteerd. Aan één uiteinde van de stokhamer is een uitsparing. In deze uitsparing past de zetkop van de klinknagel. Er zijn verschillende stokijzers voor elke soort kop van een klinknagel.

Hamer: Met de hamer wordt de steel van de nagel platgeslagen.

Tang: Met de tang gaat men de hete nagel opnemen uit de smidse of uit de elektrische nagelheter.

Nagelheter: In het voorbeeld wordt een elektrische nagelheter gebruikt. De nagels kunnen ook op temperatuur gebracht worden in een vaste of mobiele smidse. Nu worden ovens gebruikt om de nagels te verhitten.

Klinknagels: Klinknagels treft men aan in verschillende vormen, diktes en lengtes naargelang hun toepassing. In het voorbeeld worden nagels gebruikt met rond bolle zetkop en een ronde steel van 13 mm doorsnede.

Werkwijze

De staalplaten dienen een aantal bewerkingen te ondergaan vooraleer men kan overgaan tot klinken. Zo zullen de platen eerst moeten voorzien worden van overeenstemmende gaten of gaatjes waar de klinknagels in passen. Eventueel een verzinking (door soufreineren) aanbrengen waar het gereveteerde metaal in verdwijnt. Twee staalplaten met voorgeboorde overeenstemmende gaten.

Het voorbereiden van staalplaat maakt onderwerp uit van een andere vaardigheid.

De klinknagel in de elektrische nagelheter verwarmer tot de steel van de nagel witgloeiend is

Met de tang de hete nagel door de overeenstemmende gaten van de staalplaten steken. De stokhouder brengt met de tang de hete nagel naar de opening in de staalplaten (foto 1).

De stokhouder zal met de stok de nagel op zijn plaats houden terwijl de reveteerder met zware slagen de steel van de nagel plat klopt (foto 2).

De reveteerder gaat met krachtige slagen de steel van de nog hete nagel afplatten (foto 3).

De twee staalplaten zijn nu verbonden (foto 4). Bij speciale verbindingen waar grote krachten opkomen of op plaatsen waar averij waarschijnlijk is worden meerdere rijen klinknagels naast elkaar geplaatst.

 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

  • Stokijzer
  • Hamer
  • Tang
  • Nagelheter
  • Klinknagels

Benodigde Materialen

None applicable