Platen walsen

Introductie

Schepen hebben op veel plaatsen stalen platen die in vorm gezet zijn, bijvoorbeeld een gebogen roefdak of een ronde kim. Stalen platen kunnen in één richting of in meer richtingen bol staan. Met de platenwals (foto 1) kun je stalen platen in één richting bol zetten, en eventueel in beperkte mate ook conisch. Als een plaat in meer richtingen bol moet worden, moet de plaar ofwel gezet worden of verder met bolhamers in het gewenste model geslagen worden.

Kleine en dunne stukken plaat (zoals het kapje van het ankerlier in deze fotoserie) kun je in je eentje hanteren. Voor grote en dikkere platen bedien je de platenwals met meer mensen.

Kijk voordat je begint wat de maximale breedte en dikte plaatmateriaal is die de platenwals kan bewerken. Dit staat op de platenwals aangegeven. Let op: als je toch dikker materiaal in de platenwals steekt, raken de rollen en de assen ontzet en wordt de machine onbruikbaar.

Werkwijze

Je start vanuit het ontwerp van het scheepsonderdeel waar je een gebogen plaat nodig hebt. Uit het ontwerp kun je opmaken of de plaat in één of in meer richtingen krom gezet moet worden en hoe krom de plaat moet worden. Het werkt het eenvoudigst als je voor de plaat eerst een mal maakt uit karton of hardboard. Aan de hand van de mal kun je het benodigde stuk staalplaat op maat maken en controleren of deze de gewenste bolling heeft bereikt. Voor het krom walsen van plaatmateriaal ga je als volgt te werk:

 • De platenwals bestaat uit drie rollen, waarvan de bovenste naar boven en beneden gedraaid kan worden met behulp van twee spindels (foto 9) op de uiteinden van de platenwals. Draai de spindels tegen de klok in, zodat de bovenste rol een stukje omhoog komt, net zoveel dat de stalen plaat tussen de twee rollen in de platenwals geschoven kan worden.
 • Controleer nu eerst of de bovenste rol evenwijdig is ten opzichte van de twee onderste rollen. Je kijkt daartoe vanuit het midden van de rollen naar rechts en naar links en kijkt of de spleet tussen de bovenste rol en de onderste rollen aan beide kanten even groot is. Corrigeer de hoogte van de bovenste rol zo nodig met behulp van de spindel.
 • Plaats nu de stalen plaat in het midden van de rollen (foto 3) en schuif deze zo ver mogelijk door (foto 4).

 • Draai nu de spindel aan de rechter (foto 5) en linker (foto 6) zijde precies even ver aan, zodat de bovenste rol evenwijdig blijft aan de onderste rollen. Je doet dat door het aantal slagen dat je aan de spindel geeft te tellen, bijvoorbeeld een halve slag.

 • Je draait nu met behulp van de zwengel (foto 12) aan het tandwiel (foto 13). De rollen gaan nu draaien en nemen de staalplaat mee (foto 7) en walsen de plaat krom (foto 8).  

 • Je kunt de spindels (let op, steeds beide kanten evenveel slagen geven) nu verder aandraaien, waardoor de plaat boller wordt gewalst. Je kunt het grote tandwiel met behulp van de zwengel beide kanten op draaien, waardoor de staalplaat steeds heen en weer wordt meegenomen en boller wordt gewalst.

 • Haal de staalplaat uit de platenwals (foto 10) om te controleren of de juiste bolling (foto 11) is bereikt.

 • Ga voorzichtig te werk en maak de plaat niet te bol. Je kunt de plaat altijd nog boller maken door deze weer in de platenwals te steken, de spindels verder aan te draaien en de plaat verder bol te walsen. Een grote bolling platter maken is een stuk lastiger!

 • Desgewenst kun je de plaat zo ver bol walsen, dat je er een 'buis' van kunt maken. Om deze te verwijderen kun je de spindel aan één zijde geheel wegnemen, zodat de 'buis' van de bovenste rol naar de zijkant toe eraf geschoven kan worden.
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

 • Vetkrijt
 • Mal
 • Platenwals

Benodigde Materialen

 • Platenwals