Plooien staalplaat

Introductie

Bij metaalbouw en eventuele herstellingen zullen verschillende staalplaten, alvorens geassembleerd te worden, een kromming moeten krijgen. Hierover gaat deze vaardigheid.

Eerst wordt nagegaan welke werktuigen en machine de vakmannen hierbij hanteren en in een tweede deel worden aan de hand van een voorbeeld de opeenvolgende handelingen ontleed.

Gereedschappen, machines en werktuigen die de vakmannen  gebruiken bij het plooien van staalplaat.

Voorbeeld
Er wordt uitgegaan van een herstelling. Een schip heeft een aanvaring gehad en deel van de huid dient vervangen te worden.

Ijzeren staven
Een aantal makkelijk plooibare ronde ijzeren staven en staafjes. Hiermee wordt een mal gemaakt die de uiteindelijke vorm van de herstelling weergeeft.

Slijpschijf
Met de slijpschijf worden de ijzeren staafjes op lengte gebracht.

Werkwijze

Welke opeenvolgende stappen gaan de scheepsbouwers ondernemen om de staalplaat de juiste kromming te geven

  • Op de foto's rechts ziet men de zijde van een schip waar een staalplaat dient vervangen te worden. De plaat zal gekromd moeten worden om op de spanten te bevestigen.

  • De makkelijk plooibare ijzeren staafjes worden naar de vorm van de huid van het schip geplooid. Men kan de spanten gebruiken om de staafjes op te plooien. Eens geplooid worden ze aan elkaar gelast en verkrijgt men de vorm die de huidplaat zal moeten aannemen. Men heeft een mal gemaakt.

  • Indien de staalplaat enkel geplooid moet worden in één richting maakt men gebruik van een plooimachine. In het gekozen voorbeeld moet de staalplaat ook een bolling krijgen. Dit vraagt een meer gespecialiseerde hydraulische pers. Op de staalplaat worden met krijt de plooilijnen aangeduid. Op deze lijnen zal men kracht zetten om de juiste plooiing te bekomen.

  • Eindresultaat. De staalplaat wordt onder de pers gelegd en na enkele duwen op de door krijt aangegeven plaatsen wordt er met de mal vergeleken.
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

  • Slijpschijf
  • Hydraulische pres
  • Ijzeren staven

Benodigde Materialen

None applicable