Bestellen van het hout

Introductie

De restauratie begint met het bestellen van het hout. Nederland kent een paar gespecialiseerde houtbedrijven, die houten planken leveren van voldoende lengte.

Werkwijze

Het hout dat je wilt bestellen moet ten eerste van goede kwaliteit zijn; meubelkwaliteit is niet nodig, maar het hout moet gezond zijn, er moet geen rot in zitten (let op bruine vlekjes op de kopse kanten!) en niet teveel knoesten bevatten. Ten tweede moet je voldoende hout bestellen, maar ook niet teveel. Je bestelt meestal één of meer bomen, die door de houtzagerij in plakken van de gewenste dikte worden gezaagd. Je bestelt uiteraard de houtsoort die je nodig hebt; dit kan per type schip verschillen. De mosselschouw ‘Nieuwe Zorg’ is gebouwd van eikenhout, dus daarvan werden enkele kubieke meters besteld.

Voordat je hout kunt bestellen, bereken je eerst op grond van het lijnenplan, het ontwerp van de romp en de spanten en de bouwtekening van het schip hoeveel hout je nodig hebt en van welke diktes (foto 1). Je volgt dan de volgende stappen:

  • Voor de scheepshuid en het dek worden bij dit type schip rechte planken uit de stam gebruikt. Bepaal de breedte en lengte van de planken die je nodig hebt.

  • Voor de spanten gebruik je dikke planken, die in de houthandel "plaathout" genoemd worden. Om hiervoor het juiste hout te bestellen, kijk je eerst hoe de draad van het hout loopt en hoe de structuur van het hout is. Het hout moet ‘meelopen’ om voldoende sterkte te krijgen. Bepaal op grond van het ontwerp van de romp en de spanten hoeveel plaathout je nodig hebt. Bedenk daarbij dat het uitzagen van spanten uit plaathout veel verlies oplevert. Houdt bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid hout rekening met de volgende overwegingen:

    • Voor een spant van bijvoorbeeld 10,5 cm. zaag je een dikke plank eerst grof op 12 cm. Die werk je vervolgens bij. Met de huidige werkwijze heb je dan wel veel meer afvalhout dan vroeger, soms wel tot 70%. Dat komt vooral doordat we nu op een minder efficiënte wijze hout voor de krommers uit hele dikke planken halen, in plaats van hout uit boomkruinen.

    • Vroeger gebruikten scheepsbouwers vaak hout uit de kruin van een boom om spanten van te maken. In de kruin zitten vaak stukken hout van 45 graden, die goed geschikt waren om krommers van te maken. Bovendien was dat kromme hout niet goed voor andere toepassingen te gebruiken.

    • Maak van tevoren mallen van de spanten en neem deze mee naar de houthandel, zodat je kunt passen of je voldoende hout en hout van de juiste kromming bestelt. Houdt rekening met een overmaat van minimaal 2 cm. De spanten aan de voor- en achterzijde hebben meer zwei; daarvoor heb je dus ook meer materiaal nodig.

  • Spinthout moet je niet gebruiken en wegkappen. Spinthout is niet sterk genoeg en trekt schimmel aan en het rot snel. Het kan ook het goede hout aantasten. Kies dus hout met zo min mogelijk spinthout. (Mocht de draad van een stuk hout wel goed lopen en zit er niet aan de kant van de huid maar aan de binnenzijde een klein stukje spinthout, dan kun je dat wegkappen met een beitel of dissel en het hout toch gebruiken.)

  • Vraag de houthandel om koplatten op de kopse kanten van de planken te slaan, tegen het scheuren van de planken.
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

None applicable

Benodigde Materialen

None applicable