Hout selecteren

Introductie

Als het bestelde hout van de houthandel wordt afgeleverd is het handig om de planken eerst goed te sorteren en op zo'n manier op te stapelen en weg te leggen dat ze op de volgorde liggen waarmee je ermee wilt gaan werken. Zo houd je overzicht over de vaak grote hoeveelheid stapels houten planken. Met krijt noteer je welke planken je waarschijnlijk waarvoor gaat gebruiken. Hoe beter je voorselecteert, hoe minder je later met planken hoeft te sjouwen om de goede plank te vinden.

Werkwijze

Voordat aan de restauratie van een houten schip begonnen kan worden, moet je voldoende en geschikt hout selecteren. Daartoe kies je bij de houthandel enkele bomen uit van de gewenste  houtsoort. De stammen die in planken zijn gezaagd moeten al een aantal jaren wind gedroogd zijn, de delen voor de spanten worden vers gezaagd. Bij levering van de bomen is de stam gezaagd in planken en de kruin in dikke plakken. Voor het selecteren van het geleverde hout doorloop je de volgende stappen:

 • Bij levering van het hout maak je een eerste grove selectie, door de delen te sorteren op dikte en lengte. Houdt soort bij soort en dikte bij dikte.

 • Smeer de kopse kanten van de planken in met paraffine (kaarsvet) en sla er koplatten op (foto 4). Dit gaat uitdroging en scheurvorming van het hout tegen (foto 4). Bedenk dat een restauratie veel tijd in beslag kan nemen en dat planken soms maanden liggen, voordat je ze gebruikt.

 • Bouw overzichtelijke en stabiele stapels van de planken (foto 1).

 • Zorg dat de planken goed kunnen luchten en drogen, door tussen en haaks op de planken voldoende latjes te leggen, zodat er voldoende afstand tussen de planken zit.

 • Ligt het hout in volle zon, dan is het verstandig om het hout te bedekken, bijvoorbeeld met golfplaten.

 • Houdt er rekening mee dat je de stapels houten planken om de maand verlegt. Je keert dan de planken om en legt de latjes er steeds op andere plaatsen tussen, zodat het hout egaal kan drogen en er geen kleurverschil ontstaat. Je moet dus voldoende tussenruimte houden tussen de verschillende stapels planken (foto 2).

 • Als eerste zoek je extra dikke en kromme delen uit voor het mastspant en het zwaardspant. Deze spanten krijgen tijdens het varen de grootste krachten te verduren en worden daarom zwaarder uitgevoerd dan de overige spanten.

 • Bij het uitzoeken van geschikte houten delen voor de inhouten en de huidgangen zoek je het hout zo zuinig mogelijk uit, zodat je geen hout tekort komt, maar ook zo min mogelijk afvalhout overhoudt. Indien er twee inhouten uit dezelfde boom worden gezaagd, hou deze dan bijeen, dan heb je een mooi paar.
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

None applicable

Benodigde Materialen

 • In plakken gezaagde ruwe plakken en planken hout
 • Latjes van gelijke dikte
 • Paraffine