Knieën aanbrengen – klein schip

Introductie

Het overbrengen van belastingen tussen componenten van een jacht/schip is uitermate belangrijk. De constructie wordt verstevigd door het gebruik van een knie die meestal van hout is gemaakt of van metaal bij nieuwere boten of van een samengesteld materiaal bij moderne boten. De knie verbindt de twee componenten (bijvoorbeeld het dek en de romp, de romp en de zitting, de romp en de hekbalk) met elkaar en biedt een lastweg en laststructuur, enz.

Bij bevestiging van een knie op een klein schip is het van essentieel belang dat beide componenten passen en vastzitten, zodat zij hun taak kunnen uitvoeren.

Zoals meestal in de scheepsbouw gaat het hier niet om een eenvoudige verbinding, omdat deze meestal aan de ronding van de romp moet zijn aangepast en rondom andere constructieonderdelen moet passen, zoals het dolboord en planklanden, enz. Bij deze vaardigheid wordt een eenvoudig proces gedemonstreerd om dit voor elkaar te krijgen.

Werkwijze

Het proces wordt stap voor stap gedemonstreerd in de bijgaande videofilmpjes. Het gesprek met de scheepsbouwer, in dit geval Marcus Lewis, is niet uitgeschreven en gaat over de techniek zoals hij hier ervaring in heeft opgedaan.

 1. Neem de voorbereide blinde knie (half overlappend en door een vandiktebank gehaald om de afgewerkte afbouw en  geschaafde ondergrond te krijgen) en plaats deze op de zitting in de buurt van de gewenste locatie.

 2. Maak indien nodig de peilstok en markeer de compensatie

 3. Plaats met behulp van de peilstok de horizontale punten zoals de bovenkant van het dolboord en zorg dat deze waterpas staat en trek een lijn over de knie.

 4. Markeer nu de compensatie van de belangrijkste punten, bovenzijde en onderzijde van het dolboord, diepte van het dolboord, diepte van de beplanking, de plankland en de beplanking aan de bovenzijde van de zitting, plus eventuele andere onderdelen die met de knie in verbinding staan.

 5. Markeer de schuinte van het dolboord zodat deze later kan worden gezaagd en leg de stok eenvoudig op de bovenkant van de knie en breng deze van bovenaf op één lijn met de binnenrand van het dolboord. Trek een lijn langs de stok om dit te markeren.

 6. Breng alle markeringen bij elkaar.

 7. Stel de bandzaag op de vereiste schuinte af. In dit voorbeeld waren er twee sneden onder de knie in deze instelling. Draai vervolgens de knie en wijzig de hoek overeenkomstig en zaag deze.

 8. Zet de bandzaagtafel weer terug in de vlakke positie en zaag vervolgens alle horizontale lijnen.

 9. Controleer de knie in de positie en kijk hierbij of hij past en controleer ook de schuinte. Als er openingen zijn, moet meer worden afgezaagd. Teken hiervoor de nieuwe zaaglijn met een potlood. Herhaal het proces van stappen 7 en 8.

 10. Bekijk de gezaagde knie en controleer of hij past. Herhaal indien nodig stap 9.

 11. Markeer als alles klopt de positie van de knie op het dolboord en markeer ook de bovenkant van de knie (in dit geval middelste zitting, stuurboordzijde, voorste knie).

 12. Ga verder met de volgende knie.

Zodra alle knieën pasklaar zijn gemaakt, kunnen zij worden gevormd, gereinigd en op de juiste positie worden vastgezet. Bij deze zeiljol is dit gedaan met een koperen spijker door het dolboord en vervolgens met een klinknagel. Daarna werd een schroef door het land van de bovenste plank gedraaid, verzonken en met een dop afgesloten, en vervolgens aan de zitting bevestigd.

 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

 • Peilstok (zelf gemaakt, recht stuk hout en een bel van een waterpas)
 • Hamer
 • Klem
 • Bandzaag met kantelbare tafel
 • Stofafzuiger
 • Liniaal of rechte hoek
 • Persoonlijke beschermingsmi-
  ddelen (PBM)
 • Potlood

Benodigde Materialen

 • Eiken
 • Half overlappend en gelijmd met epoxy om de blinde knie te maken