Monteren huidplank

Introductie

De huidgangen van de overnaads gebouwde mosselschouw worden gemaakt van brede, dikke planken, die zorgvuldig in de juiste kromming worden gebrand voordat ze worden gemonteerd. De aansluiting van de plank aan de naastgelegen plank is zorgvuldig berekend. De plank is hier al in de juiste vorm gezaagd.

Werkwijze

Voor het monteren van de huidplank volg je de volgende stappen:

 • Voordat de voorbereidingen voor het monteren van de huidplank uitgevoerd worden, houd je de plank nog een keer exact op de goede plek. Hiermee verifieer je of de plank gelijkmatig aansluit aan de naastgelegen plank en de onderliggende plank. Je kunt eventueel met een zaag tussen de planken zagen om een goede passing te verkrijgen. Zo nodig haal je met een handschaaf voorzichtig nog wat materiaal weg, zodat de plank zo glad mogelijk aansluit aan de naastgelegen plank, maar ook aan de onderliggende plank. Teken met potlood de positie van de plank aan en monteer eventueel enkele tijdelijke klosjes op de onderliggende plank. Neem de plank weer los voor de volgende stap.
   
 • Voordat je de plank monteert smeer je de inhouten op de raakvlakken met de plank in met bitumenkit (foto 2). Hiermee sluiten de vlakken van het inhout en de plank volledig tegen elkaar aan en kan er geen vocht en vuil tussen beide delen in komen. Zo voorkom je dat het hout op de raakvlakken kan gaan rotten. De bitumenkit breng je aan met een kitspuit of spatel, als je vanuit een groot blik kit werkt. Je strijkt de opgebrachte kit glad met een plamuurmes, zodat het hele vlak van het inhout gelijkmatig gevuld is met bitumenkit (foto 5). Strijk alle inhouten waar de plank tegenaan komt met de kit in (foto 6).
   
 • Voor het monteren van de huidplank leg je alvast een aantal grote lijmklemmen en kleine houten plankjes klaar. Je brengt nu de huidplank op de hulpklosjes en zorgvuldig op de juiste plek aan. Hiervoor heb je minimaal twee, liefst drie mensen nodig. Je zet de plank met lijmklemmen vast aan de inhouten. De beugel komt aan de kant van de inhouten (foto 1), het voetje aan de kant van het aandraaihandvat komt aan de kant van de huidplank. Voordat je de lijmklem vastdraait schuif je tussen het voetje van de lijmklem en de huidplank een klein plankje, om beschadiging van de huidplank door indrukken te voorkomen. Het plaatsen van een klein plankje onder het voetje kun je het beste met z'n tweeën doen. Je draait de lijmklemmen nog niet te vast aan, zodat je de plank nog een klein beetje kunt verschuiven. Controleer of de plank zo goed mogelijk aansluit en sla de plank zo nodig nog met een hamer en een plankje of wig beter op zijn plaats. Let op: door de zachte kit kan de plank gaan 'drijven' en ongemerkt gaan verschuiven! Pas als de positie van de huidplank helemaal goed is, draai je de lijmklemmen net zo strak aan, dat de plank precies op de goede plek blijft zitten.
   
 • Het voorste uiteinde van de huidplank, die nog niet op lengte is afgezaagd en dus een stuk uitsteekt, kun je naar het inhout toe trekken. Je doet dat met behulp van een stevig stuk touw en een stokje. Je maakt het touw vast aan het inhout aan de overzijde, maakt een lus rond het uiteinde van de huidplank en maakt het andere eind ook weer vast aan het inhout aan de overzijde. Je steekt nu een stevig stokje door de lus en draait de lus steeds strakker aan. De huidplank wordt nu naar het inhout toe getrokken. Als de huidplank eenmaal strak tegen het inhout aansluit, zet je het stokje vast, zodat deze niet kan terugdraaien.
   
 • Nu boor je met een boormachine eerst een paar grote gaten in de huidplank, boven elkaar, in het midden van het inhout. Je boort deze gaten ongeveer tot de helft van de dikte van de huidplank. Later worden deze gaten afgedicht met een houten prop. Daarna boor je met de boormachine in deze grote gaten met een lange maar smallere boor een kleiner gat tot enkele centimeters in het inhout (foto 7), naar gelang de lengte van de te gebruiken draadnagels.
   
 • In deze gaten sla je met behulp van een hamer (foto 9) een draadnagel (foto 16) door de huidplank heen (foto 8) tegen het inhout vast. De draadnagels op deze foto zijn door de scheepsbouwer zelf gesmeed, evenals de haak op de foto. De draadnagels zijn gesmeed naar het voorbeeld van de oude nagels (foto 13). Als de draadnagel zo ver in het hout geslagen is, dat de kop bijna tot aan de huidplank komt, sla je de nagel dieper het hout in met behulp van de juiste maat drevel (foto 15). Om te voorkomen dat je op je vingers slaat met de hamer kun je een hulpstuk maken om de drevel mee vast te houden (foto 10). De scheepsbouwer heeft van een stuk rond staaldraad een hulpstuk gedraaid, waar de drevel in past, zodat een hulpkracht de drevel op de juiste plek kan vasthouden en de trillingen van het slaan zich niet naar de handen verplaatsen. 
   
 • Als je een huidplank niet tegen een inhout maar tegen een andere huidplank wilt vastzetten, boor je een gat circa 2 mm diep voor de kop en daarna een gat van passende diameter door beide planken heen en sla je er een koperen klinknagel door: een spijker met een kop van voldoende grootte (foto 14). Aan de binnenzijde schuif je er een conische ring (rondel) op en de nagel wordt afgekort. Nadat de ring nogmaals in positie is geslagen, wordt met een klein bolhamertje het koper gedreven tot er een kop is gevormd, die de ring - en dus de nagel - vasthoudt.
   
 • Als de huidplank stevig vast zit aan alle inhouten, zaag je het voorste uitstekende deel af en maakt de kopse kant glad met een schaaf (foto 11).
   
 • De huidplank is nu gemonteerd en klaar om verder afgewerkt te worden (foto 12). 
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

 • Handschaaf
 • Lijmklemmen
 • Kleine plankjes
 • Kitspuit
 • Bitumenkit
 • Plamuurmes
 • Hamer
 • Boormachine
 • Schaaf
 • Drevels
 • Touw
 • Stokje
 • Draadnagels

Benodigde Materialen

 • Huidplank