Onderhoud gereedschap

Introductie

Voor een goede werking dient gereedschap in prima staat te zijn. Een goed onderhoud zal het werken vergemakkelijken.

Eerst wordt nagegaan welke werktuigen de vakman hierbij hanteert en in een tweede deel worden enkele voorbeelden gegeven:

Gereedschappen en werktuigen die de vakman gebruikt bij het onderhoud van handgereedschap:

Slijpmateriaal
Met de slijpsteen worden de verschillende beitels en snijmateriaal scherp gezet. Na het ruw slijpen worden ze afgeslepen op een geoliede wet- of oliesteen. Ze worden "gewet". Een wetsteen het veelal een ruwe en een zachte kant.

Zaagtang
Met deze tang worden de hoeken van de zaagtanden in de juiste vorm gezet.

Werkwijze

Enkele voorbeelden van handgereedschap dat onderhouden wordt:

  • Het onderhoud van werktuigen is een tijdrovende bezigheid. Men gaat eerst alle handgereedschap dat onderhoud vraagt verzamelen.

  • Op de fotorechts wordt een beitel geslepen op een roterende slijpsteen. Tijdens het slijpen wordt de slijpsteen gekoeld door hem te laten draaien door een bad van water. Na het ruw slijpen wordt de beitel verder geslepen op een wetsteen. Eerst wordt de beitel op de ruwe kant van de steen bewerkt daarna op de zachte kant. Deze steen wordt tijdens het slijpen enkele malen ingestreken met petroleum of olieresten. Ook snijmessen van schaven worden op deze wijze weer bruikbaar gemaakt.

  • Door het gebruik van een zaag gaan de tanden van de zaag enerzijds minder scherp worden en anderzijds gaat de juiste hoek verloren. Met de tang wordt elke tand terug onder de juiste hoek gebracht. Met de vijl wordt nadien de tand scherp gezet;
 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

  • Beitels
  • Slijpmateriaal
  • Zaagtang
  • Wetsteen

Benodigde Materialen

None applicable