Overnaads en gladboordig – verschillende soorten beplanking

Introductie

Overnaads is een methode voor het bouwen van rompen van schepen door houten planken zodanig te bevestigen, dat de planken elkaar aan de randen overlappen. De overlappende verbinding wordt een land genoemd. Als de plank te kort is voor de romp, moet deze worden verlengd door hem met een ander stuk hout te verbinden (xxx verbindingen zijn normaal). Planken worden ook huidplanken genoemd (bijvoorbeeld schuurlijsten) en deze methode heet ook wel 'strip planked'.

Bij gebruik van gladboordige beplanking voor het bouwen van de romp worden de planken met de randen tegen elkaar op frames bevestigd. Deze bouwmethode levert een gladde romp op, maar de naden moeten wel worden gebreeuwd (behalve bij hele kleine schepen) en doorgaans zijn dit soort schepen zwaarder dan overnaads beplankte schepen van dezelfde afmeting. Deze manier van bouwen levert een sterke romp op.

Marcus bespreekt de verschillen aan de hand van twee boten in zijn werkplaats.

Werkwijze

Er worden geen technieken gedemonstreerd. Het gesprek met de scheepsbouwer, in dit geval Marcus Lewis, is niet uitgeschreven en gaat over overnaadse of gladboordige constructies.

 
Kies Taal...

Benodigd Gereedschap

None applicable

Benodigde Materialen

None applicable