'De Delft' wordt zoveel mogelijk nagebouwd als een bijna-replica van het oorspronkelijke linieschip DELFT. Bij de bouw van 'De Delft' wordt allereerst uitgegaan van de oorspronkelijke Bouw Order, Swaerte der Scheepsdeele voor scheepen van Oorlog uit 1771 van de hand van Pieter van Zwijndrecht Pauluszoon. Hij was één van de eerste scheepsbouwmeesters die van scheepsbouwkundige tekeningen gebruik heeft gemaakt om de basistypen van de linieschepen mee vast te leggen. In de 18e eeuw werden de verschillende typen schepen gebouwd op basis van de tekeningen van Van Zwijndrecht, een spantenraam en een langsdoorsnede. De maat- en proportielijst is door de Admiraliteit opgesteld in 1788.
Bij de bouw van 'De Delft' wordt, naast de tekeningen van Van Zwijndrecht, ook gebruik gemaakt van het oorspronkelijke 'bestek' dat nog van de echte DELFT bewaard is gebleven, en waarin de maten van de DELFT zijn gegeven.
Veel huidige werven doen hun teken- en rekenwerk op de computer. Bij de bouw van 'De Delft' wordt gebruik gemaakt van papier en potlood, calqueerpapier en 'plastic' papier (polyesterfilm, is maatvaster), waarop ook nog wijzigingen kunnen worden aangebracht. Daarnaast zijn op de tekenkamer diverse linialen, winkelhaken, passers, tekendriehoeken en Kopenhager scheepsmallen in allerlei vormen aanwezig. Voor het omrekenen van maten en schalen is er een schaalstok en een vertaalstok van voet naar millimeter. Om kromme lijnen te kunnen tekenen zijn er tekenloodjes (gewichten met een haakje eraan, om een buigzame lat te geleiden) en diverse strooklatten van perenhout of perspex. Er staat ook een kast met grote platte laden om alle tekeningen in op te kunnen bergen.
De tekenaar die een spantenplan wil tekenen en berekenen gaat als volgt te werk:
Benodigd Gereedschap
See 'Materialen en Gereedschappen' in main text
Benodigde Materialen
See 'Materialen en Gereedschappen' in main text